Az ötvenesek az új harmincasok

Fiatalosak, energikusak, nyitottak a világra. Ez jellemzi a mai ötvenes korosztályt – és az, hogy gőzerővel keresik a párjukat! 50 év felett, a gyermeknevelés megpróbáltatásai és a karrierépítés küzdelmei után sokan szembesülnek azzal, hogyszerető társ nélkül maradtak. Sokan szeretnének új kapcsolatot kialakítani, de közvetlen környezetükben nem találnak maguknak megfelelő partnert.

„Ha figyelembe vesszük, hogy a legutóbbi népszámlálási adatok szerint az 50 évesek körében másfélszeresére nőtt az egyedülállók száma egy évtized alatt, nem meglepő, hogy évek óta az ötvenes korosztály a leggyorsabban növekvő közösség az online társkereső oldalakon. Míg néhány évvel ezelőtt csupán 2-3%-os volt az arányuk az online társkereső oldalakon, mára már majdnem minden ötödik társkereső 50 év feletti” – árulta el Móczár Rudolf, az ÚjSzerelem.hu társkereső oldalt is működtető Dating Central Europe Zrt. marketing és ügyfélszolgálati igazgatója.

Viszont ha már egyszer online társkeresésre adják a fejüket, akkor azt komolyan is veszik. Az ötven év felettiek majdnem kétszer annyi ideig keresik párjukat a társkereső oldalakon, mint a fiatalabb korosztály. Az, hogy az idősebbek kitartóbbak a társkeresésben, annak köszönhető, hogy sokkal körültekintőbben ismerkednek és a hosszú egyedüllétnek (vagy éppen tartós kapcsolatban töltött időnek) köszönhetően újra kell tanulniuk az ismerkedés korábban még oly természetes lépéseit.

Nem csak kitartóbbak, de aktívabbak is az ötvenesek, ha párkeresésről van szó. Az ötven felettiek naponta akár négyszer is ellátogatnak online társkereső oldalakra, míg a fiatalabb társkeresők esetében csupán napi két alkalom az átlag. Ennek fényében már nem is meglepő, hogy levélírásban is az idősebbek viszik a pálmát.

Esetükben ráadásul megdőlni látszik az a konzervatív beidegződés is, miszerint a férfinak kell a kezdeményező fél szerepét betölteniük. Minél idősebb korosztályt vizsgálunk ugyanis, annál magasabb a nők aránya a társkeresők közt. A nők ebben a korban már szeretik kézben tartani az életüket és nem hagyják elszaladni a boldogságot.

Ezt támasztja alá az is, hogy a legnagyobb magyar társkereső, a Randivonal.hu testvéroldalaként – kifejezetten az elvált és idősebb célcsoportot megszólító – idén tavasszal indult ÚjSzerelem.hu oldalon 60% feletti a nők aránya, a társkeresők közel fele pedig az 50 év feletti korosztályt képviseli.