A nők boldogabbak és kevésbé érzik magányosnak magukat

Egy komoly kapcsolatra vágyó társkereső számára valószínűleg az okozza a legnagyobb boldogságot, ha megtalálja élete párját, megállapodik, családot alapít. De vajon mi a boldogság fokmérője, ha valaki egyedülálló? A társas kapcsolataink minősége, az egzisztenciánk, esetleg az elért karrier célok? A Randivonal.hu több, mint 2000 online társkeresője vett részt abban a kutatásban, ami fenti kérdésekre kereste a választ.

Mi az ideális életkor a házassághoz?

A társkeresők szerint országos átlag alapján egy férfi 30, egy nő pedig 29 évesen van a legideálisabb korban a házassághoz. Azonban országon belül elég nagy véleménykülönbségek vannak ezzel kapcsolatban. Nógrád megyében például az országos átlaghoz képest 3-4 évvel fiatalabb korban gondolják ideálisnak az egybekelést, a másik véglet pedig Komárom-Esztergom megye, ahol pedig 2-3 évvel később.

A nőknek fontosabb az esküvő

Az elmúlt évtizedek során a házasság intézménye sokat veszített fontosságából, illetve a házasságkötés is egyre idősebb korra tolódott. Még ugyan többségben vannak azok, akik számára fontos a „megpecsételt” egybekelés, a kutatás azonban rámutatott arra is, hogy sokaknak számára már egyáltalán nem az. Napjainkban ugyanis a társat kereső férfiak 24, a nőknek pedig a 19%-a nem sok jelentőséget tulajdonít a házasság intézményének, véleményük szerint az élettársi kapcsolat is megfelelő – akár végleges státuszban is – a párkapcsolatukban.

A férfiak magányosabbnak érzik magukat

A kutatásban részt vevő 2000 társkereső közel fele állítja magáról, hogy mindig vagy többnyire boldognak érzi magát és csak alig egyharmaduk küzd nap, mint nap a magányosság érzésével. Nem mondhatjuk tehát, hogy a magányosság minden esetben kéz a kézben jár a boldogtalansággal, hiszen a társkeresők körében is megfigyelhető, hogy többek érzik boldognak magukat, mint magányosnak. A baráti kapcsolatok, a családdal ápolt jó viszony valószínűleg tompítja vagy akár el is űzheti a magányosság érzését.
A kutatásból azonban kiderült az is, hogy a két nem egyáltalán nem ugyanúgy éli meg az egyedüllétet és a társkeresés időszakát. A nők jóval boldogabbnak érzik magukat, mint egyedülálló férfitársaik (50% és 36%) és valószínűleg ezzel összefügg az is, hogy magányosság tekintetében is inkább a férfiak azok, akik közül többen küzdenek ezzel az érzéssel. A nők egyébként a társas kapcsolataikkal és az életvitelükkel elégedettebbek a férfiaknál, akiknél inkább a jövedelmük és a megvalósított karriercéljaik váltanak ki nagyobb elégedettséget.
Ha a válaszokat tovább elemezve, azokat földrajzilag nézzük, elmondható, hogy a Pest megyében élők a legboldogabbak az országban, a legmagányosabbak pedig Vas megyében élnek, de nagyon sokan vallják magányosnak magukat Szabolcsból is – tette hozzá Kovács Anna, a Randivonal.hu marketingkommunikációs munkatársa.
Az pedig valószínűleg a digitális korral és az ezzel járó életvitellel magyarázható, hogy a legfiatalabb, huszonéves korosztály több mint fele vallja magát magányosnak napjainkban.