A szerelem iránti vágy a fiatalabb korosztálynak fontosabb

Napjainkra nem csak a párkeresési szokásaink változtak meg, de a leendő partnerrel szembeni elvárásaink is jelentősen átalakultak. Az egyedülállók néha reményvesztett próbálkozásnak élhetik meg, ha a lehetőségek tárházában nem találják meg a saját elvárásaik teljesülését. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy vajon a társkeresők mennyire vannak tisztában a vágyaik realitásával? A Randivonal társkereső oldal Rövid Irén szociológussal végzett kutatást, 1200 résztvevő segítségével, hogy kiderüljön: vajon milyen az ideális társ, létezik-e az igazi, avagy a bizonyos nagy Ő?

A koronavírus járvány felértékelte az online ismerkedést

A jelenlegi járványügyi helyzet több egyedülállót is motivált, hogy belevágjon az online társkeresésbe, ám mégsem ez a legfőbb oka, hogy a kutatásban résztvevők a Randivonalon keresik párjukat. 10-ből 4 társkeresőszerintnincsenek számára érdekes, potenciális jelöltek a közvetlen környezetében, és csak az ötöde gondolja úgy, hogy a koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott óvintézkedések miatt nem tud máshol ismerkedni. Míg a nők közül a lehetséges partnerek hiánya és a koronavírus-járvány miatt arányaiban többen döntöttek az online párkeresés mellett, addig a férfiak körében különösen magas volt azoknak az aránya, akik szerint a sok regisztrált tagnak köszönhetően közelebb kerülhetnek a hőn áhított boldog párkapcsolathoz.

A szerelem jelentősége az ideális társ kiválasztásában

A kutatás során megkértük a résztvevőket, hogy osztályozzák a leendő partnerrel szembeni legfontosabb elvárásaikat 1-5-ig skálán.

Szinte mindenki egy megbízható, nyitott, intelligens társról álmodozik, akivel megélheti az igazi szerelmet, de ez különösen a 45 év alattiaknak fontos – hangsúlyozza Simon Bernadett, a Randivonal marketingigazgatója. A fiatalabb korosztálynak a felsőfokú végzettséggel rendelkezés, míg az idősebbeknek – érthetően – a közös gyermekvállalás lehetősége került a legkevésbé fontos elvárások közé. Ez utóbbi korcsoportba tartozó párkeresők többsége korábban már élt házasságban, és most talán a következő nagy Ő-t keresi – magyarázza Rövid Irén. Érdekesség, hogy a szerelmet tényleg nem lehet pénzben mérni, hiszen mindkét korosztály számára jelentéktelen, hogy leendő társa többet keressen nála.

Bár mindkét nem tagjai a megbízhatóságot helyezték az első helyre, mégis valamelyest mást jelent az ideális társ a férfiak és a nők számára, főleg, ha az életkort is figyelembe vesszük. Meglepő fordulat, hogy a fiatalabb korosztálynál a szerelem iránti vágy a férfiaknál a második helyen végzett, de a nőknél csak a negyedik legfontosabb szempont. Összességében még megállapítható, hogy az iménti elvárásokon kívül a nyitottság az új közös élményekre és a kompromisszum készség az ideális kapcsolat fontosabb jellemzője.

randivonal_infografika

Az érzelmi alapokon kiválasztott nagy Ő misztikuma

Úgy látszik a 19. században gyökerező romantikus nézetek a 21. században is hatással vannak társkeresési szokásainkra, ugyanis a kutatásban résztvevők több mint harmada a szívére és az érzéseire hallgat párválasztás során, és mindössze 10-ből 1 társkereső dönt logikus észérvek alapján. Ha közelebbről megnézzük a konkrét elképzeléseket, az egyedülállók ötöde ragaszkodik a berögzött elvárásaihoz, és csaknem ennyien hajlamosak is eltérni a meghatározott szempontoktól az ismerkedés során.

A nagy Ő utáni eszeveszett hajsza számos romantikus film, sorozat és regény megkerülhetetlen része. Minden negyedik társkereső teljes mértékig hisz abban, hogy létezik az igazi, és meg is fogja találni. Ugyanakkor minden ötödik válaszadó pedig megvan győződve arról, hogy az igazi nem létezik, hanem azzá kell válni. A férfiak és a nők között e tekintetben nincs jelentős különbség.

Talán ezekből az adatokból is jól látszódik, hogy manapság mintha nehezebb lenne megtalálni a párunkat a korábbi évtizedekhez képest. A kérdőívünket kitöltők fele már több éve keresi a párját, ami adhatna okot egy pesszimistább végkicsengésre, de a kutatás alapján úgy látjuk, hogy a szerelem és az igazi társ iránti vágy kitartóan motiválja az egyedülállókat, hogy megtalálják életük párját, aki viszonozza érzéseiket.