A szerelem vak, avagy mire vágynak a párkeresők Magyarországon

A közmondás szerint „Suba a subához, guba a gubához”, de mennyire érvényes ez még ma is a szerelemben? Valóban a hozzánk hasonló tulajdonságokat keressük elsősorban a másikban, vagy inkább azok iránt vonzódunk, akik különböznek tőlünk valamiben? Tudományos magyarázatokat szinte bárhol találhatunk, de ahogy egy másik mondás tartja, a „szerelem vak”. A Randivonal.hu a szerelmesek napja alkalmából 2021-es belső statisztikák alapján kiderítette, milyen párkeresési stratégiákat követnek ma a komoly kapcsolat iránt vágyó felhasználóik.
Ennyi az ideális korkülönbség a párkeresők szerint
Ha az igazi megtalálásáról van szó, felmerülhet a kérdés, melyik korcsoportban keresnek ma társat maguknak az emberek: valóban igaz, hogy a férfiak inkább fiatalabb, a nők idősebb párra vágynak? A Randivonal.hu friss statisztikái szerint míg a férfiak átlagosan 11 évvel fiatalabb vagy maximum 5 évvel idősebb pár mellett képzelik az életüket, addig a nők 3 évvel fiatalabb, 8 évvel idősebb társat keresnek maguknak. Ez mindenképpen bizakodásra adhat okot, hiszen a kettő fedi egymást, de adódik a kérdés, vajon összetalálkoznak-e a vágyak, ha a különböző korosztályokat nézzük.

Bár összességében elmondható, hogy a férfiak tágabb korcsoportban keresgélnek, és többnyire fiatalabb társra vágynak, a 30 éven aluliak ettől némileg eltérő stratégiát folytatnak, náluk ugyanis gyakran plusz 8 év szerepel a keresés feltételek között. Ugyanakkor az is igaz, hogy az életkorral párhuzamosan egyre inkább fiatalabb társ után kutatnak a férfiak, ami összefüggésbe hozható többek között a későbbi családalapítási tervekkel is. Míg a 30–39 évesek átlagosan 10, a 40-esek 13, az 50-esek 14, addig a 60 éves és idősebbek 16 évvel fiatalabb személyt képzelnének el maguk mellett.

A nők szinte kivétel nélkül inkább az idősebb párkeresőket preferálják: ez elsősorban a 30 éven aluliakról és a 30-as éveikben járókról mondható el, előbbiek átlagosan plusz 12, utóbbiak pedig 10 évet állítanak be maximum a keresési feltételek között. A 60 éves és idősebbek ugyanakkor éppúgy vágynak fiatalabb, mint idősebb párra, 5 év korkülönbséget jelölve meg mindkét irányba.

Iskolai végzettség tekintetében sem egyértelmű a hasonlóság
Az életkor mellett az edukáltság is egy olyan szempont, amit a párkeresők talán az elsők között mérlegelnek, ha az igazi felkutatása a cél. Ebben a tekintetében sem feltétlenül mondható el az, hogy a hasonlóság elvét követnék az egyedülállók, vagyis nem csak azok között keresik a társukat, akik ugyanolyan iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint ők maguk.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az általános iskolai végzettségű partner iránt elsősorban az alap- és a középfokú végzettségűek érdeklődnek, de a többi párkereső sem tartja kizáró tényezőnek, ha kiszemeltjének ilyen az iskolázottsága. Az egyetemi diploma kevésbé osztja meg az egyedülállókat, többségük ugyanis szívesen ismerkedne olyan jelölttel, aki felsőfokú képesítéssel rendelkezik. Ez azonban elsősorban nem a diplomásokra igaz, a középfokú végzettségű egyedülállók számára még vonzóbb egy ilyen társ.

A vonzalmat nem lehet tehát feltétlenül csak az iskolázottságban mérni, bár kétségtelen, hogy az életkor mellett ez is befolyásolja a párválasztást.