Csak a vidéki férfiak érzik kissé elhagyatottnak magukat

Nagy reményekkel indult ez az év az egyedülállóknak, hogy végre maguk mögött hagyhatják a társas érintkezéseiket megbénító járványos időszakokat, de a háború és a gazdasági válság újabb kihívások elé állította őket. De vajon boldogok tudtak maradni a magyar szinglik egy ilyen anyagilag kétségbeejtő helyzetben? Milyen hatással van az infláció a randizásra?

A Randivonal.hu társkereső oldal ismét elkészítette kérdőíves felmérését, hogy kiderüljön, 2022-ben mennyire érzik boldognak magukat a párjukat kereső egyedülállók és hogyan befolyásolja a társkeresési szokásaikat a válság. A közel 700 beérkezett válasz alapján úgy tűnik van remény az optimizmusra.

Infláció és ismerkedés

A társkeresők a 2021-as évhez képest 5%-kal boldogabbnak érzik magukat és úgy tűnik az egyedülállók közel kétharmada nem tartja elviselhetetlennek az egyedüllétet.

A kitöltők közel fele nem érzi vészesnek a drágulás hatását és csak a társkeresők negyede jelezte, hogy a tartalékjai szélére került. Ugyanakkor 10-ből 1 egyedülálló semennyire nem érezte meg a válságot. A válaszadók megemlítették, hogy habár idegfeszítő a helyzet és az árak emelkedése, de próbálnak alkalmazkodni a helyzethez.

A közösségi élet tekintetében megoszlanak a vélemények. A társkeresők harmada egy kicsit megérezte a drágulás hatásait, de még el tud járni ide-oda, viszont legalább ugyanennyien vannak, akik már jobban megérezték a válság hatásait és emiatt kevesebbszer mozdulnak ki. A társkeresők egybehangzó véleménye alapján ugyanakkor nem az áraktól függ, hogy kimozdulnak, hanem hogy megvan-e hozzá a megfelelő partner. Különösen a férfiak nem szeretnek egyedül csinálni dolgokat, ugyanis a nőkhöz képest 10%-kal több férfi válaszolta, hogy kevésbé tud megküzdeni az egyedülléttel.

A válaszok alapján megállapítható az is, hogy a társkeresők közel felét semennyire nem befolyásolja a gazdasági helyzet a randizásban és az ismerkedésben. Akiket mégis megvisel, azoknak a drágulás és a bizonytalanság jelentősen befolyásolja a társkeresési szokásait, mert kevesebb pénzt tud erre a célra fordítani, ezért meggondolja, hova megy el és milyen szolgáltatásra fordít pénzt.

Egymás lelki támogatása fontosabb az anyagiaknál

Hiába estünk egyik válságból a másikba, a társas kapcsolatok megerősödni látszanak. Az egyedülállók közel kétharmada általában tud valakihez fordulni szükség esetén, de élénk nyitottságot mutat arra, hogy új embereket engedjen be az életébe.

Minden második társkereső elképzelhetőnek tartja az intenzívebb társkeresést, hogy lelkileg könnyebben boldoguljon ebben a nehéz időszakban és csak harmaduk nem érzi ennek szükségét. Főleg a budapestieknek kevésbé fontos ez, ugyanis a fővárosiaknak csak a harmada ért egyet ezzel, míg a vidékieknek több mint fele inkább vágyik a lelki támogatásra ebben az időszakban.

Arra is fény derült, hogy anyagi szempontból is motiváltak-e a társkeresők. A kitöltők közel háromnegyede elutasítja a gondolatot, hogy a könnyebb anyagi boldogulás és a költségek megosztása miatt keressen társat. Ugyanakkor a nemeket tekintve a férfiak közül 8%-kal többen fontolnák meg a lehetőséget a nőkhöz képest, valamint inkább a kisebb településeken élő, 30 év alattiakat motiválja a párkapcsolattal járó esetleges költségmegosztás.

Megállapítható, hogy 2022-ben a társkeresőknek az anyagiaknál fontosabb a lelki kapcsolódás. Hogy az egyik társkeresőnktől idézzünk: „…a boldogsághoz nem a pénz a legfontosabb, hanem a bizalom és a szeretet.”