A biztonság számít, a fizetés kevésbé

Vajon mennyire számít egy párkapcsolatban a férfi jövedelme? A szakítást követően mennyi idő után kezdünk el társat keresni? Az idén 15 éves Randivonal.hu legfrissebb kutatásából ezeken kívül kiderül az is, hogy mit keresnek a nők leginkább a férfiban.

A sikeres társkeresés első és kihagyhatatlan lépcsőfoka az, hogy eldöntsük magunkban, egyáltalán készek vagyunk-e már egy új kapcsolatra. Vannak-e még esetleg elvarratlan érzelmi szálak, amik az előző párunkhoz kötnek, vagy teljesen nyitottak vagyunk rá, hogy valaki mást engedjünk az életünkbe? Van-e egyáltalán időnk és energiánk a társkeresésre?

A Randivonal.hu több mint ezer társkereső nő megkérdezésével végzett online kérdőíves kutatásából egyértelműen kiderül, hogy legalább két hónapnak el kell telnie a szakítás után ahhoz, hogy egy nő új társat kezdjen el keresni magának. A kutatásban résztvevő nők 40%-a szerint viszont ennél jóval több idő szükséges, ők legalább egy évet várnának a párkereséssel az előző kapcsolat lezártát követően.

Gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem is kell keresni. Minden harmadik hölgynél előfordult már ugyanis, hogy családtagja vagy barátja mutatta be a férfinak, aki később a párja lett. Sőt, a válaszadók 6%-ával ez már többször is megesett. Nem elhanyagolható tehát a párkeresés során a közvetlen környezetünktől érkező „segítség”, ami adott esetben hatékonyabb lehet más párkeresési formáknál.

A Randivonal.hu felméréséből kiderült az is, hogy a nők leginkább a biztonságot keresik egy párkapcsolatban. A kitöltők 94%-a ez alatt leginkább a lelki biztonságot érti (hűséges, megbízható férfit keresnek), 5% kifejezetten az anyagi biztonságra törekszik a párválasztás során. Néhányan megemlítették emellett a fizikai biztonságot is, ők valószínűleg az előző kapcsolatuk során elszenvedett fizikai bántalmazás miatt vágynak erre leginkább.

Bizonyára hallottunk már amiatt tönkrement párkapcsolatokról, mert az egyik fél nehezen vagy egyáltalán nem tudta kezelni a két fél közötti jövedelmi, egzisztenciális különbségeket. Már ha egyáltalán létrejön ilyen esetben egy kapcsolat, mert a leggyakoribb eset talán éppen az, hogy emiatt már el sem kezdődik. A kutatásban részt vevő minden második nő szerint lényegtelen, hogy egy párkapcsolatban melyik fél keres jobban. Negyedük ezzel szemben azt mondja, hogy kifejezetten fontos számára, hogy nagyságrendileg ugyanannyit keressen, mint a férfi. Minden ötödik válaszadó állította csupán, hogy a férfinak kell egyértelműen többet hazavinnie. Elenyésző volt azon válaszadók száma (csupán 2%), akik szerint bizony a nőnek kellene többet keresnie. Ön mit gondol?