Sokaknak nincs pénze meglepetésre

Szeretet, család, meghittség. Ez a három szó jut először eszünkbe, ha a Karácsonyra gondolunk. Idén várhatóan kevesebbet fogunk ajándékozásra költeni, mint tavaly, de így is valamivel több, mint 27 ezer forintot fordítunk majd erre a célra – derült ki az ország legnagyobb társkeresője, a Randivonal.hu legutóbbi felméréséből.

Az év legjobban várt ünnepe egyértelműen a Karácsony, a kutatásban résztvevők több mint felének ez a legkedvesebb ünnepe az évben. Az ünnepek, jeles napok képzeletbeli dobogójának második fokára a családi évfordulók kerültek, de sokan várják még nagyon a saját születés- vagy névnapjukat is.

A társkereső oldal online felmérésében résztvevők közel 40%-a ugyanannyiból tervezi megoldani az ajándékozást idén, mint tette azt tavaly. Minden harmadik válaszoló azonban kevesebbet fog tudni idén ajándékozásra fordítani és csupán 7%-unk fog várhatóan többet költeni, mint tette 2013 Karácsonyán. Ezek szerint várhatóan kevesebbet fogunk idén ajándékozásra költeni, mint egy évvel ezelőtt.

„A felmérésünkből kiderült, hogy ajándékozásra átlagosan 27 234 Ft-ot terveznek költeni társkeresőink és ebből az összegből hat szerettüknek fognak vásárolni karácsonyi ajándékot” – mondta el Móczár Rudolf, a Randivonal.hu-t üzemeltető Dating Central Europe Zrt. marketingigazgatója. „A válaszadók közel 20%-a 50 000 Ft felett tervez költeni és 6% azoknak a az aránya, akik idén százezer Ft-nál is többet tudnak majd ajándékozásra fordítani. A felmérésben résztvevők 40%-a azonban 10 ezer Ft-ból vagy még kevesebből próbálja kihozni az ajándékozást idén, sőt, közel 7% volt azoknak az aránya, akik egyenesen azt mondták: nem fognak ajándékot vásárolni idén” – tette hozzá Móczár.

Tudjuk tehát már, hogy mennyit fogunk költeni, de nem mindegy, hogy mire. A válaszadók közel kétharmada bármilyen ajándéknak örülne, ami a fa alá kerül, de ha a konkrét kívánságok listáját nézzük, akkor könyvet szeretnének a legtöbben, de az utazás, valamint a wellness szolgáltatás is előkelő helyre került a kívánságlistán. Ha tehát nem nagyon szeretnénk melléfogni, ezeket érdemes ajándékozni idén szeretteinknek.

(Az online kérdőívet 2014. november végén közel 700 társkereső töltötte ki a Randivonalon.)