„Optimista nő keres humoros férfit”, avagy a társkeresés szóhasználata napjainkban

Vidám, szeretek, kedves, őszinte, jó – néhány szó azok közül, amiket a leggyakrabban használnak a társkeresők online bemutatkozásuk során. Ezeket a szavakat mindkét nem előszeretettel használja, viszont a Randivonal legutóbbi kutatásából kiderül, hogy jelentős különbségek vannak a társkereső nők és férfiak szóhasználata között.

A társkereső oldal 30 ezer tagjának profiljára kiterjedő kutatásban azt vizsgálták, melyek a leggyakoribb szavak, kifejezések, amiket bemutatkozásuk során legtöbbször használnak a társat keresők, külön kitérve a nemek szerinti különbözőségekre (15 ezer női és ugyanennyi férfi adatlapján található bemutatkozó szövegeket elemezték a kutatók). Bár a férfiak és a nők által leggyakrabban használt szavak listái jócskán átfedik egymást, a kutatás sok különbségre rávilágított a két nem szóhasználata között.

A nők bemutatkozásaiban sokkal több érzelmet, meghittséget kifejező szó található, mint a férfiakéban. Míg a szebbik nem képviselői gyakran használják a beszélgetni (646), együtt (813), személyes (715), társam (645), és a vágyom (320) szavakat, addig a férfiaknál szinte csak a hiányzik (270), és a szeretet (161) fordul elő a legtöbb bemutatkozóban, de ezek is viszonylag ritkán. Mivel a kutatás az oldalon folytatott levelezést és az esetleges személyes vagy telefonos beszélgetés során elhangzottakat nem vizsgálta, csupán az adatlapokon a társkeresők magukról írt gondolatait vette górcső alá, könnyen lehet, hogy a férfiak ennél jóval nagyobb arányban használnak ilyen jellegű (érzelmi töltéssel bíró) kifejezéseket, csak ők inkább az ismerkedés későbbi szakaszában teszik ezt.

A Randivonal kutatása kiterjedt a külső és belső értékek (szó)használatának vizsgálatára is. Megfigyelték, hogy míg a nők által használt jelzők között szinte kizárólag olyan belső értékekre utaló szavak szerepelnek, mint a boldog, az igényes, az intelligens, a nyitott vagy az optimista, addig a férfiak gyakrabban használnak olyan, a külsőre utaló jelzőket, mint a csinos, a magas, a sportos vagy a szép.

nők_15.000

A férfiak bemutatkozásában a külsőségek mellett nagy hangsúlyt kaptak az egzisztenciára utaló kifejezések, mint a végeztem, végzettségem, munkám, dolgozom, foglalkozásom. A nők bemutatkozásában ilyen szavak csak elvétve találhatók.

Míg a nők az olvasást és a színházba járást említik meg leggyakrabban hobbiként, addig a férfiak egy mozi, séta vagy utazás ígéretével igyekeznek levenni a nőket a lábukról. Mindkét nem tagjai szeretnek viszont kirándulni, szeretik a természetet és a zenét.

férfiak_15.000

A nők az optimizmusukat, a férfiak pedig a humorukat szeretik a leginkább hangoztatni társkereső adatlapjuk bemutatkozás rovatában. Az „optimista nő keres humoros férfit” jelige lehetne ezek szerint a legnagyobb sikerrel kecsegtető szöveg a párkereső oldalakon. A társkeresők többsége magára ismerne benne…