A hűtlenség biológiai adottság

A hűtlenség minden emberbe bele van kódolva – vallja Helen Fisher antropológus, a szerelem és a ragaszkodás tudományos kutatásának egyik legelismertebb szaktekintélye. Dr. Fisher 30 éve tanulmányozza a szerelmi kapcsolatok természetrajzát, több könyve is megjelent már a témában (közülük néhány már magyarul is kapható). Elmélete szerint az emberi agy felépítése miatt vagyunk hűtlenek, párkapcsolatainkat ugyanis a vágy, a vonzalom, valamint az érzelmi kötődés hármas rendszere működteti.

A hűtlenség Fisher szerint biológiai adottság, hiszen képesek vagyunk mély érzéseket táplálni egy partner iránt, miközben esetleg valaki másba vagyunk szerelmesek, és többeket kívánunk szexuálisan. (Vagy ezek különböző kombinációja.)

Mindezt alátámasztja az a korábbi hazai kutatás, amit a kifejezetten a hűtlenkedők számára létrehozott hazai társkereső, a Viszony.hu publikált, több mint 500 résztvevő megkérdezését követően. Ebből kiderült, hogy minden második, a kutatásban megkérdezett hazai internetező hűtlennek vallotta magát (azaz volt félrelépése vagy nem zárja ki annak lehetőségét), sőt egyharmaduk több alkalommal is megcsalta aktuális párját. Ráadásul az egyszer már hűtlenkedők közül csupán 30% volt biztos abban, hogy soha nem lépne félre. A többiek szerint ez előfordulhat…

Helen Fisher elképzelése szerint a történelem előtti időkben a férfiak aránytalanul nagy mértékben voltak képesek szaporodni, és ezzel szép kis örökséget hagytak ránk: a mai férfiak ennek köszönhetően csábulnak el olyan könnyen. A hűtlen ősanyák gazdasági erőforrásokhoz jutottak hivatalos partnerkapcsolatokon kívüli kalandozásaik révén. Eközben további férfipartnerek is rendelkezésükre álltak a gyerekek nevelése és eltartása tekintetében, ha a monogámia bajnokának egyáltalán nem nevezhető párjuk továbbállt vagy meghalt. A nem elkötelezett kapcsolatból született gyerekek a genetikai változatosságot is biztosították, főleg, ha egyébként endogámia volt jellemző a csoportban, tehát egymás között házasodtak, ami tudvalevőleg több generáción keresztül nagyon nem tesz jót a génállománynak.

A Viszony.hu korábbi kutatásából kiderült az is, hogy a félrelépők 80%-a potenciális visszaesőnek számít és vagy nem szándékozik megváltozni, vagy nem tudja elképzelni az életét a párhuzamos kapcsolatok nélkül. Ebben a tekintetben nincs tehát nagy változás az ősember kora óta.

A hűtlenség tehát mindig is kifizetődő volt és nem valószínű, hogy valaha is örökre kikopik majd az emberi viselkedésből. Ezt jól alátámasztják a számok is: 2014-ben az említett megcsalós oldalra több mint 60 ezren regisztráltak és másfél millió titkos üzenetet váltottak egymással az oldalon.