Még mindig tabu idehaza a melegeknek hirdetni?

Miközben világszerte egyre több nemzetközi márka kommunikál a melegeknek, addig hazánkban kifejezetten elutasítók a médiafelületek tulajdonosai a homoszexualitást megjelenítő vagy kifejezetten a meleg közösségnek szánt reklámokkal kapcsolatban.

A nemzetközi reklámpiacot szemlélve láthatjuk, hogy legutóbb például az ékszeriparban utazó Tiffany készített melegeknek szóló kampányt a jegygyűrűinek, de a Starbucks is többször állt már ki az LMBT mozgalom mellett.

Idehaza a reklámtörvényre hivatkozva tagadta meg legutóbb egy melegeknek szóló online társkereső hirdetését a BKK járművek reklámfelületeit is értékesítő egyik ügynökség, mivel azt a fiatalkorúak szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődésére károsnak ítélte meg. Képzeljük csak el, mennyivel színesebb lett volna mondjuk a Rákóczi út egy ilyen 7-es busszal:

 melegbusz_sajto

A kreatív, mint látható a fotón, az idén már 14 éve létező Melegrandi.hu társkereső oldal megújulását hirdette volna. „Szeretnénk úgy kommunikálni a Melegrandi.hu társkereső oldalt, mint bármelyik más terméket vagy szolgáltatást” – fejtette ki Weiler Péter, a társkereső oldalt üzemeltető Dating Central Europe Zrt. vezérigazgatója. „Talán ez lett volna az első olyan kampány a magyar reklámpiacon, ami mainstream felületeken, kifejezetten melegeknek szól. Szomorúak vagyunk amiatt, hogy a fővárosi buszokon nem jelenhetünk meg, de még nem adtuk fel. Örülnénk neki, ha valamelyik médiacég a melegek mellé állna és lehetővé tenné, hogy ugyanúgy hirdethessünk melegeknek szóló szolgáltatást, mint akár egy FMCG terméket vagy bármely más nagyközönségnek szóló szolgáltatást.”

Kutatások támasztják alá, hogy az emberek 4-10%-a vonzódik a saját neméhez. Gyors fejszámolással nem nehéz levezetni, hogy egy 150-160 fővel tömött csuklós buszon bizony szép számmal utazhatnak melegek is, akik ugyanúgy utaznak, étkeznek, fogyasztanak termékeket és szolgáltatásokat, mint hetero társaik. Csak éppen, mint a fentiek mutatják, hirdetni nem szabad nekik…