Gyakran van bűntudatunk digitális függőségünk miatt, de mégsem tudunk lemondani róluk

Ha függőségről beszélünk, általában a drogok, a cigaretta vagy az alkohol az, ami először eszünkbe jut, pedig napjainkra teljesen természetesnek vesszük, hogy gépek nélkül szinte már létezni sem tudunk. E-mailt írunk telefonunkról, miközben kedvenc műsorunk megy a tévében és még az is lehet, hogy közben a számítógépünk kijelzőjén bámuljuk valamelyik ismerősünk legfrissebb Facebook bejegyzését.

Egy friss hazai kutatás szerint digitális eszközeink már nem csak életünk részévé váltak, de korábban soha nem tapasztalt módon függünk is tőlük. A legnagyobb hazai társkereső, a Randivonal.hu a Big Five Tanácsadó Irodával közös1350 fő megkérdezésével készített kutatása azt vizsgálta, milyen hatással van ránk az internet, okostelefon, televízió, laptop használata, azaz a digitális eszközök életünkben betöltött szerepe.

Az, hogy 93%-unk naponta néz tévét, önmagában még nem meglepő, de gondoltuk volna, hogy a televízió már régen nem a leggyakoribb eszköze a digitális időtöltésnek? A megkérdezettek kétharmada ugyanis naponta többször is internetezik (egyharmad néz csak többször tévét naponta), sőt okostelefont is közel 90% használ nap mint nap. A férfiak többet használják okostelefonjukat, mint a nők, akik viszont a televízióval töltenek több időt a férfiaknál. Az internetezés két étvized alatt vált a leggyakoribb digitális időtöltési formává. Minden második megkérdezett jóval többet internetezik most, mint tette néhány évvel ezelőtt.

Háromból egy válaszadó rendszeresen több időt tölt a digitális világban, mint szeretné, vagy tervezte korábban. Gotthardt Zsóka klinikai szakpszichológus, a Big Five szakmai vezetője szerint, ha a digitális világban töltött időt nem tudjuk jól kontrollálni, akkor az egyik fontos – bár nem kizárólagos – tünetét tapasztaljuk a problémás nethasználatnak. Ezzel függ össze az az érdekes adat is, hogy a nők 14%, a férfiak pedig 12%-a vallotta be, hogy gyakran a nap csúcspontjaként élik meg az internezetéssel, telefon nyomogatásával töltött időt.

A Randvional.hu kutatása kitért arra is, hogy a környezetünkben élők hogyan reagálnak minderre. Majdnem minden második megkérdezettel fordult már elő – akár többször is –, hogy környezete panaszkodott amiatt, hogy túl sok időt internetezik, vagy használ digitális eszközt. Ebben viszont már a férfiak járnak az élen a nőkkel szemben (47 és 40%). Vannak azonban, akik még ennél is tovább mentek, 15% tagadott már le az internetezéssel töltött idejéből, amikor erről faggatták. Ennek fényében már nem is meglepő, hogy háromból két válaszadó ébredt már fel valaha reggel kialvatlanul amiatt, hogy a tervezettnél több időt töltött éjszaka a kibertérben.

Függőségünk természetesen a magánéletünk mellett erőteljesen kihat munkahelyi teljesítményünkre is. Minden negyedik férfi és minden ötödik nő mulasztott már el fontos határidőt digitális függősége miatt, ráadásul minden harmadikuk érzett már feszültséget, nyugtalanságot akkor, amikor nem volt digitális eszköz közelében, ha pedig igen, kétharmaduk érzett bűntudatot a túlzott használat miatt.

A digitális eszközök hiányában érzett nyugtalanság, bűntudat, a ténylegesen neten töltött idővel való szembesülés hárítása, a társas tevékenységek háttérbe szorulása azt jelzi, hogy valószínűleg problémás nethasználók vagyunk, rajta vagyunk a függőség felé vezető úton.  Egy olyan új függőségi formáról beszélünk, aminek a megelőzését és kontrollálását úgy kell megoldanunk, hogy közben mozdulni sem tudunk az eszközei nélkül – tette hozzá Gotthardt Zsóka.

A nők 17%, a férfiak pedig 12%-a vallotta be, hogy el sem tudná képzelni az életét internet nélkül. De vajon meddig bírnák nélküle? A válaszadók több mint felének az elmúlt 12 hónap során legfeljebb 1-2 olyan nap volt az életében, amit digitális eszközök nélkül élt le. Csupán minden hatodikuk bírt ki – vagy önként vagy kényszerűségből – legalább egy hetet digitális világ nélkül. Tegye szívére a kezét! Ön vajon kibírná hetekig tévé, telefon, internet nélkül?

infografika_digitalis_fuggoseg