Egyedülálló anyukaként nehezebb ismerkedni

Egyedülálló anyaként az egyedülléttel, gyermekneveléssel járó nehézségekkel is meg kell küzdeni azoknak, akik újra társat szeretnének találni maguknak. A probléma több százezer nőt érint hazánkban. Az újrakezdőknek szóló Újszerelem.hu társkereső oldal működtetői egy kutatásban azt vizsgálták, hogy mi jelenti a gyermeküket egyedül nevelő nők számára a legnagyobb nehézséget szülőként és nőként.

Az ismerkedés során más problémákkal küzdenek az egyedülálló fiatal és az ötven év feletti anyukák.A fiatalabb édesanyák számára elsősorban az időhiány nehezíti az életét, az ötvenes korosztály számára pedig inkább az jelent gondot, hogy jóval zárkózottabbak és nehezebben engednek be új kapcsolatot az életükbe. Ennek okai a gyermek életkorában is keresendők, azonban más tényezők is szerepet játszanak ebben. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint az életkor előrehaladtával személyiségünk is egyre rugalmatlanabbá válik.

„Sokan a partner megjelenésekor az addigi szabadságuk elvesztését élik meg. Zavarja őket, hogy igazodni kell valakihez, mert a magányos években annyi hiányérzet gyűlt fel bennük, hogy már csak kapni szeretnének a másiktól, hogy pótolják azt. Ám mivel a másik fél is igényekkel lép a kapcsolatba, ez csak úgy működhet, ha az egymás felé tett gesztusok szimmetrikusan megjelennek. Ilyenkor a félelmek és keserű tapasztalatok helyett a vágyott párkapcsolatot érdemes szem előtt tartani: azt, hogy megbecsüljük azt a partnert, aki ott van velünk, akinek köszönhetően nem magányosan telnek el a hétvégék, ünnepek, nyaralások” – fogalmazott dr. Almási Kitti szakpszichológus.

A közel 3000 résztvevő között végzett felmérés egyértelműen rávilágít arra, hogy a magány mellett bizony minden tízedik, gyermekét egyedül nevelő édesanya anyagi gondokkal is küzd.

A megkérdezett anyukák jelentős része egyenesen fél új kapcsolatot kialakítani, derült ki az Újszerelem.hu kutatásából. Az 50 év alatti anyukák 17%-a, az 50 felettiek 22%-a állította ezt magáról.