A nők a párjuk hűtlensége, a férfiak az elhidegülés miatt válnak leginkább

Hazánkban évről évre nő a válások száma, a statisztikák szerint évente több mint 20 ezer pár bontja fel sírig tartó fogadalmát és dönt úgy, hogy új életet kezd. Minden válás más és más, hiszen rengeteg tényező alakíthatja úgy egy pár életét, hogy végül a szétválás mellett döntenek, de mégis nagyon sok a hasonlóság közöttük. Az ÚjSzerelem.hu társkereső oldal legújabb, közel 300 fő bevonásával készült kutatása rámutat a hazai válások legfőbb okaira.

A kutatás során kiderült, hogy hazánkban a válások első számú oka a nők részéről párjuk hűtlensége, félrelépése, míg a férfiak esetén az elhidegülés, az egymásból kiszeretés áll az első helyen. Ez utóbbi a nők esetében is elég gyakori probléma, viszont a harmadik legfőbb oknak a másik alkoholproblémáját teszik felelőssé. A férfiak közel háromszor olyan gyakran említik legfőbb oknak, hogy a gyerekük miatt ment szét a házasságuk (6%), míg a nők 12%-a a közös programok hiányát, az unalmas hétköznapokat jelölték meg fő válóoknak. Ezek között természetesen gyakran van ok-okozati összefüggés.

Minden negyedik házasság ugyan a félrelépés miatt ér véget, de a sztereotípiákkal ellentétben egyáltalán nem csak a férfiakra jellemző a bűnbe esés, gyakorlatilag alig van különbség a két nem között ezen a téren (míg a férfiak 24, a nők 26%-a állította, hogy megcsalta a párja).

A tipikus magyar válás hangosan, sok veszekedéssel, vitával kezdődik, majd idővel elcsendesednek a kedélyek és általában egy év alatt lezajlik a folyamat a döntés meghozatalától a válási papírok átvételéig. Nem mindenki ilyen szerencsés azonban, a kutatásban részt vevők negyedének ugyanis az egész válását végigkíséri a szembenállás még akkor is, ha az elején nyugodt hangvételben, normális keretek között kezdődött. Leggyorsabban a harmincasoknál zajlik le a válás, de ahogy egyre idősödnek a párok – egyre több együtt töltött évet kell lelkileg és anyagilag is lezárniuk – úgy nő meg ez a válási időszak, ami olykor a három évet is meghaladja.

Sokan cáfolták korábban a „vízválasztó hét év” meglétét, az ÚjSzerelem.hu kutatási eredményei azonban rávilágítanak arra, hogy a hetedik év valóban megviseli a házasságokat: hazánkban ugyanis a legtöbb válás a házasságok 7. évében történik. A kerek házassági évfordulók is kritikus mérföldkőnek számítanak ilyen szempontból, a 10., 20. és 25. házasságban töltött évben szintén jelentősen megugrik a válások száma. A háttérben valószínűleg az lehet, hogy ilyenkor a párok gyakrabban vetnek számot életük és párkapcsolatuk alakulásáról és ha nem elégedettek vele, könnyebben szánják rá magukat a változtatásra.

Hogy mennyi időnek kell eltelni a válás után, hogy az ember képes legyen újra nyitni a másik nem felé, egyénenként változó. Mégis, a legtöbbeknek fél-egy évre volt szüksége ehhez. Kétszer annyi férfi vallotta be, mint nő, hogy már a válás alatt mással randizott, a nőknek általában jóval több idő kell ahhoz, hogy újra megnyíljanak, nem ritkán akár három év is a válást követően.

Az ÚjSzerelem.hu kutatásából az is kiderül, hogy az elváltak háromnegyede jobban érzi magát a bőrében a válást követően. A legnagyobb különbséget a két nem a veszteség lelki vagy anyagi eredetében mutatja, ugyanis míg a nők inkább érzelmileg sérülnek a válás során, a férfiak csaknem fele úgy érzi, a válás inkább anyagilag viselte meg, mintsem emocionálisan.

Nincs tehát olyan mindenkire érvényes tanács, ami támpontot adhat akkor, ha már megfordult a fejünkben a válás gondolata, de a fentieket elolvasva legalább tudjuk, hogy mire számíthatunk, ha elkerülhetetlennek érezve az elválás mellett döntünk a későbbiekben.