Gondoskodó, megbízható, erős, önzetlen – ezek a szavak jutnak eszünkbe elsőre, ha édesanyánkra gondolunk.

Az anya-gyermek kapcsolatnál nincs szorosabb kötelék két ember között – vallják a szakemberek, orvosok, pszichológusok. De mit gondolnak erről az anyukák és gyermekeik? A legnagyobb hazai társkereső oldal Anyák napja alkalmából több mint ezer társkeresőt kérdezett meg arról, mit gondolnak erről a kötelékről.

A gyerekek szerint a feltétel nélküli szeretet és a bizalom a két legfontosabb eleme egy anya-gyermek kapcsolatban, azonban ezek sorrendjéről már megoszlanak vélemények. A férfiak számára a bizalom és a támogatás fontosabb szerepet tölt be, míg a nők inkább szeretetre vágynak szülőjüktől. Teljesen máshogy vélekednek a vidéki gyerekek a városban élőkkel szemben, számukra a bizalom sokkal fontosabb, míg a városiak a szeretetet jelölték meg első helyen. Ezt alátámasztja az is, hogymíg a városban élő válaszadók csaknem fele mindent megbeszél édesanyjával, a falvakban élők kissé távolságtartóbbak, ők inkább csak a fontos dolgokról beszélgetnek egymással.

A városi és a vidéki anyukák véleménye között is van különbség. Míg a zártabb közösségekben élő válaszadók többsége úgy gondolja, hogy egy szülő minden gyermekét ugyanúgy szereti, a városban élő édesanyák már úgy vélik, ha nem is jobban, de másképp szeretik gyermekeiket a szülők, hisz más-más egyéniségek lévén meglehet, hogy egyikük közelebb, másikuk távolabb áll tőlük.

A Randivonal.hu kutatásából kiderült, hogy a gyerekek többsége naponta vagy hetente többször beszélget édesanyjával. Szerencsére elég kevesen vannak azok, akiknek kifejezetten rossz a viszonya szülőjével, csupán minden tízedik gyermek számolt be arról, hogy alig-alig vagy egyáltalán nem tartják a kapcsolatot, és ha mégis beszélnek, akkor is gyakoriak a veszekedések, konfrontációk.

Hogy melyek azok az élethelyzetek, amikor a gyermekek elsőként édesanyjukat hívnák fel telefonon? A lista első helyén a gyermekáldás szerepel, ezt követi a magánéleti krízis, és a baleset. Szakításkor és munkahelyi probléma esetén azonban szívesebben tárcsázzuk barátainkat édesanyánk helyett.

Négyből három megkérdezett anya úgy érzi, sokkal jobb a kapcsolat közte és gyermeke közt, mint amilyen közte és az édesanyja között volt gyermekkorában. Ez minden bizonnyal így is van, ugyanis a válaszadó gyermekek többsége olyan kapcsolatot szeretne majdani gyermekével, mint amilyen az édesanyjához fűzte.

És hogy mit is jelent egy anya a gyermekei számára? Azt a válaszadók szerint legjobban Kate Douglas Wiggin írónő ezzel kapcsolatos gondolata írja le, miszerint „Az életben a legtöbb szépség kettesével, hármasával, tucatjával vagy százával bukkan fel. Rengeteg rózsa, csillag, naplemente, szivárvány, fivér és nővér, nagynéni és unokaöcs, de csupán egyetlen ANYA van a világon.”

Az anyák pedig Csitáry-Hock Tamás szavaival tudnák leginkább megfogalmazni, hogy mit jelent anyának lenni: „Anya csak Nő lehet. Ez az ő kiváltsága. Az ő hivatása. A legszebb és legnehezebb. A legnehezebb, hiszen olyan hivatás, amely sosem ad szabadságot, soha nem enged pihenőt, állandó figyelmet, szeretetet, odaadást kér, vár, követel. Ám mégis szép. Mert csak ő ismeri a titkot. Az anyai szív titkát. Hogy miként válik egy új élet önálló emberré.”

Boldog Anyák napját kívánunk minden édesanyának!