Nagyobb esélyük lenne párt találni, ha leszoknának

1987 óta az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) köszönhetően minden évben május 31. a dohányzás elleni harc napja. A Dohányzásmentes Világnapon még nagyobb hangsúlyt fordítanak világszerte arra, hogy a dohányzás káros hatásairól minél többen információt szerezzenek. A dohányosok életét, mindennapjaikat jelentősen befolyásolja ez a káros szenvedély, ami kihat párkapcsolataikra, valamint egyedülállók esetében a társkeresésre is hatással van. Vajon mennyire merik bevallani a dohányos társkeresők, hogy rendszeresen rágyújtanak? A nem dohányosok minden esetben kizárólag nem dohányos partnert keresnek? A Randivonal.hu kutatásából kiderült, mennyire befolyásolja a párkeresést ez a káros szenvedély.

A társat keresők közel egyharmada vallja be magáról, hogy rendszeresen vagy alkalmanként rágyújt. Minden harmadik férfi és minden negyedik nő dohányosnak tekinthető a Randivonal felmérése alapján. A budapestiek közül kevesebben hódolnak ennek a káros szenvedélynek, a fővárosiak körében 5%-kal alacsonyabb a dohányos társkeresők aránya, mint az országos átlag. Leginkább a húszas és az ötvenes korosztály füstöl, legkevésbé pedig a hatvan év felettiek gyújtanak rá.

Érdekesebb azonban az, hogy mennyire tolerálják a nem dohányzó társkeresők a dohányos társaikat, mennyire befolyásolja párválasztási döntésüket a tény, hogy a másik fél dohányzik.

A párválasztásban a nem dohányzó egyedülálló nőket sokkal jobban taszítják a dohányos férfiak, minden második társkereső nő kizáró oknak jelöli meg a dohányzást az ismerkedés során. Ez egyébként megengedőbb hozzáállást jelent, egy néhány évvel ezelőtti – szintén Randivonal.hu kutatásból – kutatásban még tíz százalékkal magasabb, 60%-on állt az elutasító nők aránya. A nem dohányzó férfiaknál csupán egyharmad az aránya az elutasítóknak, ami azt jelenti, hogy három nemdohányos férfi társkeresőből kettőt egyáltalán nem zavar, ha rágyújt a párja (vagy legalábbis nem meri bevallani). Az elutasítás a dohányosok irányában az életkor előrehaladtával növekszik, az 50-60 éves társkeresők közül kétszer annyian tartják kizáró oknak a dohányzást, mint a húszas korosztály.

A számokból egyértelműen látszik, hogy a dohányosoknak nagyobb esélye lenne párt találni, ha leszoknának a szenvedélyükről. Az elérhető egyedülálló nők fele, a férfiak harmada ugyanis egyáltalán nem kíván dohányossal ismerkedni. Ideje letenni tehát a cigarettát annak, aki társat szeretne találni. A többi egészségügyi vonatkozással valószínűleg azért mindenki tisztában van.