Újraindult a szépek társkeresője

A Tinder titkos algoritmusáról már korábban is szivárogtak ki hírek, de most a Szépvagy.hu lerántja a leplet az első benyomás alapú ismerkedés rendszeréről. A szépek társkeresőjeként két éve a köztudatba berobbant oldal készítői megvizsgálták a Tinder ajánlórendszerét, és úgy döntöttek, hogy a láthatatlan algoritmusok helyett a felhasználók kezébe adják a döntést. Így a társkeresők ezentúl a fotók alapján saját maguk alakíthatják ki a rangsort Magyarország legszebb szinglijei között.

„Kívánatossági pontszám” másképpen

Minden közösségben vannak népszerű és kevésbé népszerű tagok. Egy fényképes társkereső oldalon, mint a Tinder, elsősorban a fotó jobbra vagy balra húzása szerint alakul ki az oldalon belül az úgynevezett „kívánatossági pontszám”, ami alapján a Tinder a hasonló pontértékkel rendelkező társkeresőket mutatja egymásnak. A Szépvagy.hu ennek tudatában, a felhasználók számára őszintén és algoritmusok nélkül teszi lehetővé, hogy szavazással dönthessék el, kik a legszebbek.

A Szépvagy.hu indulásakor a felhasználók arról szavazhattak első körben, hogy ki jusson be az oldalra. Aki nem érte el a megfelelő támogatottságot, nem tudott regisztrálni. Az oldal készítői a nagy felháborodásnak és kritikáknak engedve a szabályokat átalakítva mindenki számára lehetővé tették a bejutást. A szépségre és szimpátiára a szavazás mostantól az oldalon belül zajlik.

Talán elsőre megosztó, hogy akinek magasabbak a szépség pontjai, azok maguk dönthetik el, hogy hány pontos emberektől fogadnak megkeresést. A Tinder pontosan így működik, a nagyon szép és népszerű emberek láthatatlanok lehetnek a legtöbb felhasználó számára. „Úgy képzeljük el a Szépvagyot, mint egy Tindert, aminek a motorházába bele tudunk tekinteni. Nincsenek titkos algoritmusok, csak a valóság. A Tinder bonyolult algoritmusa maga dönti el, hogy ki hány pontot ér népszerűség és szépség szerint, a Szépvagyon ezt a döntést a felhasználókra bízzuk.” nyilatkozta Simon Bernadett marketingigazgató.

Az első néhány nap tapasztalata alapján megállapítható, hogy a regisztrációk aránya 60%-kal a nők felé billen, valószínűleg sokan kíváncsiak arra, hogy egy közösség hány pontra értékelné a fotójukat. A leadott pontszámok átlaga 10-ből 4-6 között mozog, és úgy tűnik a férfiak sokkal elfogadóbbak a nőkkel, mert engedékenyebben pontoznak, mint fordítva. A Szépvagy.hu az első lépés megtétele szempontjából is a nőknek kedvez, mivel a férfiak szintén aktívabbak ezen a téren. Az oldalon közel 90%-ban a férfiak kezdeményeznek, legyen szó levelezésről vagy kedvelésekről. Általánosságban elmondható még, hogy a legtöbben a szerelmet szeretnék megtalálni az oldalon, illetve barátkozni vagy flörtölni szeretnének. Ez alapján megállapítható, hogy habár fontos a kinézet, a tagoknak a külső mellett a belső értékek is legalább olyan mérvadóak.