A szeretők országa leszünk?

Tudatos félrelépésről akkor beszélhetünk, ha előbb születik meg a megcsalás iránti vágy, minthogy megismernénk a konkrét személyt. Napjainkban ennek legtipikusabb formája, ha valaki az interneten próbál meg szeretői viszonyt kialakítani különféle társkereső oldalakon. Keresni sem kell sokáig ilyen oldalak után, hiszen néhány éve már nem csak a klasszikus társkereső oldalak adnak lehetőséget erre, vannak kifejezetten szeretőkeresők számára működtetett weboldalak, ahol mindenki anonimitás mögé bújva keresi azt a párját, akivel rendszeresen vagy alkalmanként félreléphet.

Az első ilyen hazai szeretőkereső oldalra december végén regisztrált be a százezredik hűtlenkedni vágyó társkereső, ami már a hazai lakosságszámhoz viszonyítva sem egy elhanyagolható számadat (Székesfehérvárnak például 98 ezer lakosa van). A legnagyobb nemzetközi megcsalós társkereső oldal tavaly nyilvánosságra került adataiból pedig arra lehet következtetni, hogy világszerte több tízmillió hűtlenkedő ismerkedik az interneten. Angliában például már 1,2 millió tagja van az oldalnak és úgy tűnik, hazánkban is egyre többen vesznek igénybe ilyen online szolgáltatást.

Idehaza a titkos viszonyt keresők tavaly több mint három millió üzenetet váltottak egymással, és ha mindegyikük a társkereső oldalon töltött idejét összeadjuk, akkor elmondható, hogy 2015-ben több mint harmincezer napot szántunk hűtlenkedésre – derült ki a Viszony.hu adataiból (és ebben a személyes találkozókra fordított idő még nincs is benne).

A szeretői viszonyt keresőkre egyre inkább jellemző, hogy mobilról vagy táblagépről ismerkednek. A tavalyi év során már minden harmadikuk használta a mobilját arra, hogy párkapcsolata mellett vagy helyett hasonló motivációjú társát megtalálja az interneten – árulták el az oldal üzemeltetői.