A társkeresés esélyeit is jelentősen növelheti, ha valaki aktívan sportol.

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás szervezetünk számára milyen előnyökkel jár: többek között erősíti az immunrendszert, fejleszti az izomzatot, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, hogy csak néhány egészségügyi hatást említsünk. A Randivonal.hu legújabb, az egyedülállók sportolási szokásairól szóló felméréséből azonban az is kiderült, hogy nagy valószínűség szerint a társkeresés esélyeit is jelentősen növelheti, ha valaki aktívan sportol. A Futó Expo együttműködésével készült kutatásban közel négyezer társkereső vett részt.

A kutatásban résztvevők 40%-a vallotta magáról, hogy alkalmanként végez testmozgást, míg ugyanennyien mozognak rendszeresen, hetente többször. Minden bizonnyal ez annak is köszönhető, hogy az egyedülállók több időt tudnak mozgásra fordítani, mint a párkapcsolatban élők. Persze az idő önmagában még kevés, ha nincs mögötte elhatározás és kitartás – vallják a szakértők. Az egyedülálló társkeresők esetében valószínűleg ezekben nincs hiány.

A társkeresők egyik legkedveltebb sportja a futás, minden tizedik társkereső rendszeresen fut szabadidejében. A futás mellett még a biciklizés, az aerobik és a konditermi erősítés szerepelt az egyedülállók kedvencei között. Minden második futó hetente több mint 10 kilométeres távot teljesít, de sokaknak a heti 50 km vagy annál nagyobb táv megtétele sem jelent problémát.

Minden harmadik, rendszeresen sportoló társkeresők számolt be arról, hogy alakult már ki ismeretsége a sportnak köszönhetően, 10 százalékuknak pedig párkapcsolata is származott belőle. Érdekesség, hogy a negyveneseknek van több tapasztalatuk ezen a téren, náluk a leggyakoribb, hogy valaki sportolás közben találja meg a párját – derült ki a Futó Expo és a Randivonal közös kutatásából.

Abban egyöntetűen megegyezik az egyedülállók véleménye, hogy fontos tényező lehet a párkeresés során, ha valaki sportosabb életet él, hiszen így fittebb, egészségesebb és sokkal jobb benyomást kelthet a másikban, ezáltal könnyebben megy az ismerkedés és a kapcsolat kialakítása is. Leginkább a fővárosiak, a harminc felettiek és a hölgyek gondolják így, a huszonéves egyedülállók, a vidéken élők és a férfi társkeresők szemében ez kevésbé fontos, de ők is egyetértenek vele.

Ezek fényében már egyáltalán nem meglepő, hogy a társkeresők fele úgy gondolja, hogy a sportolás már önmagában növeli a pártalálási esélyüket, a másik felük szerint ez nem döntő tényező, bár lehet szerepe.

Abban is szinte mindenki egyetért, hogy sportolás közben van lehetőség ismerkedni, kapcsolatra lelni és a Randivonal kutatásában résztvevők 20%-ának számára kifejezetten fontos, hogy leendő párja is legalább olyan sportos és fitt legyen, mint ő maga. A hölgyeknek egyébként magasabbak az elvárásaik ezen a téren, a férfiak 18%-ához képest közülük 22% felett van azoknak az aránya, aki számára ez egyértelmű elvárást jelent egy párkapcsolatban.

Egyedülálló és párt keres? A fentiekből kiindulva mindenképpen fontolja meg, hogy cipőt húz és kimegy futni a legközelebbi parkba vagy futópályára. Lehet, hogy nem egy társkereső oldalon, hanem éppen a futópályán találja meg a szerelem.