Nem az egzisztencia és még csak nem is a külső az, ami alapján napjainkban párt választunk magunknak.

Az intelligencia, a másik családjának tisztelete és a humorérzék végzett a dobogón abban a felmérésben, aminek során a Randivonal.hu társkereső oldal több mint 3000 társkeresőjét kérdezte meg arról, hogy számukra mi a legfontosabb kritérium a párválasztás során, vagy éppen mi számít szakító oknak egy párkapcsolatban.

A közös téma vagy a külső a nyerő?

A közös érdeklődési kört fontosabbnak tartják a társkeresők, mint a másik külsejét. Azt gondolnánk, hogy a külső a fiatalabb egyedülállók számára mérvadó igazán, de ezt a mostani kutatás megcáfolta. Meglepő módon az ötvenes éveikben járó társkeresők a másik kinézetét, szépségét fontosabbnak tartják, mint a fiatalabb korosztály. Gondolta volna?

A családcentrikusság is döntő tényező

Sokat elmond a fiatalok családcentrikusságáról, hogy a huszonéves társkeresők közel 90%-ánál a család tisztelete egyenesen a második legfontosabb tényező a párválasztás során, az intelligenciát követően. A társkeresők kétharmadánál kifejezetten szakító oknak számít, ha a másik nem tiszteli eléggé családtagjaikat, a vidéki egyedülállóknál pedig még magasabb ez az arány.

Miért szakítanánk?

Minden második egyedülálló elhagyná leendő párját, ha kiderülne róla, hogy nem szereti a gyerekeket. Ezt sokkal nagyobb problémának tartják a társkeresők, mint az elvárásaikat nem megfelelő külsőt, a közös érdeklődés vagy akár a humorérzék hiányát. De összességében az intelligencia hiánya az a tényező, ami leginkább zátonyra vihet egy kialakuló kapcsolatot – derült ki a Randivonal felméréséből.

Számítanak a politikai nézetek is, a fővárosban leginkább

Minden negyedik társkereső számára fontos, hogy leendő párjával közös politikai nézeteket képviseljenek. A nők számára fontosabb, hogy párjuk melyik pártra szavaz, a férfiakat ez kevésbé érdekli. De a legmagasabb arány a budapesti társkeresőknél figyelhető meg, a fővárosban élők esetében ugyanis minden harmadik társkereső véleménye az, hogy a politikai nézetek egyezése igenis fontos tényező a párválasztás során.