A férfiak és a nők is hajlamosak a szépítésre

A 15 évnél idősebb magyarok harmada szingli, ami közel három millió egyedülállót jelent jelenleg Magyarországon. Nem meglepő hát, hogy évről évre százezrek keresik társukat különféle internetes társkereső oldalakon. De vajon igaz-e, hogy a nők a testsúlyukat szeretik lefelé, a férfiak pedig a magasságukat felfelé kozmetikázni? Az ország legnagyobb társkeresője, a Randivonal utánajárt a kérdésnek.

Évről évre nő a társkeresők aktivitása, 2018-ban már közel 15 millió szerelmes üzenetet váltottak egymással és több mint 21 milliószor látogatták meg a Randivonal.hu  oldalát. Az év legforgalmasabb napja egy február eleji hétvégére esett, a hónap első vasárnapján ugyanis 82 ezer társkereső is megfordult az oldalon.

Egy társkereső az idejének a nagy részét levelezéssel és potenciális partnerjelöltek keresésével tölti, alkalmanként közel 10 percig használja az oldalt. A fővárosiak és a Pest megyei társkeresők bizonyultak 2018-ban a legalaposabbnak, ők töltötték a legtöbb időt egy-egy alkalommal a Randivonalon. A Nógrád, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek igyekeztek a leggyorsabban letudni a társkeresést, ők az átlaghoz képest 1-2 perccel rövidebb idő alatt intézték az oldalon levelezésüket és kerestek maguknak párt.

De vajon igaz-e a feltételezés, hogy a nők lefelé „kerekítik” a bevallott testsúlyukat a társkereső oldalakon, a férfiak pedig felfelé a magasságukat? A Randivonal kutatásából egyértelműen az derült ki, hogy igaz. A társkereső oldal több százezer adatlapján található átlag testsúly és testmagasság adatokat a Randivonal munkatársai összevetették a KSH egyik friss felmérésével.

A nők esetében a megadott testsúly átlagosan hét (!) kilóval volt kevesebb, mint amennyi a magyar nők átlag testsúlya, ám a férfiak sem lehetnek büszkék magukra, bár ők csak két és fél kilóval mondják magukat karcsúbbnak a valóságnál. A testmagasságukat a nők viszont egyáltalán nem korrigálják, a férfiak is csak átlag egy centit felfelé, ami lássuk be, még nem annyira vészes. A KSH Egészségi állapot és egészségmagatartás 2016-2017 című felméréséből kiderül, hogy 2017 tavaszán a 15 év feletti népességben a nők átlagos magassága 164 cm és átlagos testsúlya 69 kg volt, míg a férfiaknál ez 176 cm és 83 kg. A Randivonalon a férfiak 177 cm magasnak és 80,5 kg-nak mondják magukat, a nők pedig 62 kg-ot „vallanak be”.