Minél idősebb valaki, annál kevésbé számít neki a szépség?

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

Több ezer jelentkezőnek csupán a 20%-a jutott be eddig az oldalra, ami azt jelenti, hogy ötből négy regisztráló társkeresőt kiszavaznak a többiek. Nagyon szigorúnak tűnnek a számok első ránézésre, ráadásul annak fényében még inkább, hogy a pozitív és negatív szavazatok aránya jelentős eltérést mutat a férfiak és a nők tekintetében.

Összességében elmondható, hogy a nők jóval kritikusabbak a férfiak kinézetével kapcsolatban, mint fordítva. A legszigorúbb szavazók a fiatal korosztályban találhatók, a 30 év alatti nők csak a legsármosabb, legjóképűbb férfiakat engednék be az oldalra. Nagyon szigorúan szavaznak még a harmincas hölgyek is, 40 felett azonban már engedékenyebbek és kevésbé negatív szavazatokat adnak le a jelentkező szingli férfiakra. A férfiaknál ugyanez a tendencia figyelhető meg, azaz a fiatalok jóval kritikusabban szavaznak, mint az átlag.

Az urak egyébként kétszer-háromszor annyi hölgyet szavaznak be az oldalra, ami vagy azt jelenti, hogy a nők sokkal szimpatikusabbnak tűnnek a fotóik alapján, mint a férfiak, vagy azt, hogy férfiak – a tévhittel ellentétben – kevésbé válogatósak és a belső értékeket is legalább olyan fontosnak tartják. Ezt nem tudhatjuk, az a kiugró adat azonban elég elgondolkodtató, hogy a legszigorúbban szavazó huszonéves nők mellett az 50 év feletti férfiak is a vasszigorukról híresek: náluk a többiekhez képest jóval kevesebb hölgy jutna be az oldalra. De a „kakukktojást” jelentő ötvenes férfiakat kivéve elmondható, hogy minél idősebb egy társkereső, annál engedékenyebb – vagyis kevésbé szigorú – a másik kinézetével kapcsolatban. Esetleg azt, hogy az életkor előrehaladtával a szépség mást jelent, mint fiatal korunkban.

Az oldal üzemeltetői az eddigi több ezer fotóra érkezett szavazat alapján elárulták, hogy a napszemüveg nélküli, közeli, közvetlenül a kamerába néző és mosolygós arcok sokkal nagyobb eséllyel indulnak a szavazatokért. Ezzel valószínűleg nem is tudunk vitatkozni.