De lehet, hogy csak a férfiak nem elég jóképűek?

 

Napjainkban egyre gyakrabban halljuk, hogy valaki az interneten ismerte meg aktuális párját. Az Egyesült Államokban már évek óta az online társkereső oldalakon ismerkednek a legtöbben (korábban az ismerősökön, barátokon keresztül való ismerkedés vezette a listát), de biztosak lehetünk abban, hogy Magyarországon is hamarosan több „online indult szerelem” lesz, mint „hagyományos”, azaz baráti társaságban, munkahelyen vagy egyéb módon kialakult párkapcsolat.

Az ismerkedés egyik legnagyobb mítosza, hogy a férfiak számára a nő külseje dominál, sokkal kritikusabbak és inkább a hölgy kinézete, megjelenése alapján döntenek. Ez részben így is van, de hogy kritikusabbak lennének, mint a hölgyek, azt egy néhány hónapja indult új magyar társkereső oldal adatai már meg is cáfolták.

A társkereső oldal ugyanis zárt és csak azokat a jelentkezőket engedik be maguk közé, akiket a már bent lévő társkeresők beszavaznak kinézetük, azaz egy fotó alapján. A Szépvagy.hu indulása óta közel 2 milliószor szavaztak felhasználóik, ami igen figyelemreméltó számadat ahhoz, hogy következtetéseket vonhassunk le belőle.

Általánosságban elmondható, hogy nemtől függetlenül kritikusak vagyunk a másik kinézetét illetően. A Szépvagy.hu szavazatainak többsége ugyanis negatív, viszont jelentős eltéréseket mutatnak a férfi és a női szavazatok, valamint az egyes életkorú társkereső csoportok szavazatai is. A férfiak szavazatainak 40%-a pozitív, a nőknél ez még a 20%-ot sem éri el, ami óriási különbség. Az egyedülálló nők tehát jóval kritikusabbak, mint férfi társaik. Esetleg a szingli férfiak kevésbé jóképűek? Nézőpont kérdése.

 

Minél idősebb valaki, annál kevésbé kritikus a másik külsejére

Az egyetlen csoport a vizsgáltak közül, akiknél a pozitív szavazatok többségben vannak, azok – kérem megkapaszkodni – a negyvenes férfiak. Náluk kétharmad a pozitív szavazatok aránya, azaz három hölgy közül kettőről gondolják úgy, hogy elég szépek és attraktívak ahhoz, hogy ismerkedjenek velük.

A másik véglet a huszonéves nők csoportja, náluk csupán minden hatodik szavazat pozitív, tehát hatból öt férfit kifejezetten csúnyának tartanak, vagy legalábbis nem elég jóképűnek ahhoz, hogy ismerkedjenek velük. Ez a harmincas nőknél 20% (azaz ötből egy férfit tartanak jóképűnek), a negyveneseknél pedig 24% (négyből egy).

A hiperkritikus huszonéves nők mellé meglepő módon az ötvenes férfiak érnek csak fel, náluk hasonló ugyanis az arány, ami már csak azért is meglepő, mert az adatok alapján minél idősebb valaki, annál kevésbé kritikus, azaz annál inkább tart valakit szépnek, mint nem. Az ötvenes férfiak tehát jobban válogatnak, mint 10-20 évvel fiatalabb kortársaik. Ki érti ezt?!